Pohjois-Korea: "Emme ikinä luovu ydinaseista" iltalehti 16:45 22.08

Pohjois-Korean edustaja puhui tiistaina YK:n järjestämässä konferenssissa. Pohjois-Korean hallituksen edustaja kertoi tiistaina YK:n järjestämässä aseidenriisuntakonferenssissa, että maa ei aio ikinä luopua puolustuskäyttöön tarkoitetusta ydinasearsenaalistaan. Asiasta kertoo Reuters. - Pohjois-Korean itsepuolustukseen käytettävä ydinasepelote ei tule koskaan olemaan neuvoteltavissa, Pohjois-Korean diplomaatti Ju Yong Chol kertoi.


Kiina kehottaa USA:ta ja Etelä-Koreaa keskeyttämään sotaharjoituksen iltalehti 13:48 21.08

Kiina on jälleen kehottanut Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa keskeyttämään vuosittaisen yhteisen sotaharjoituksensa. Tänään alkanut harjoitus on suututtanut Pohjois-Korean, joka varoitti Yhdysvaltoja eilen ja sanoi sotaharjoituksen olevan kuin bensiinin kaatamista liekkeihin. Sotaharjoitukseen osallistuu noin 17  500 amerikkalaissotilasta.


Kiina ja Intia pelottavan lähellä konfliktia: "Vakavin kriisi 30 vuoteen" iltalehti 10:09 21.08

Maat valmistautuvat aseelliseen konfliktiin kiistellyllä raja-alueella Himalajan vuoristossa. Maailman väkirikkaimmat maat Kiina ja Intia ovat konfliktin partaalla kiistellyllä raja-alueella Himalajan vuoristossa. Molemmat armeijat ovat päivystäneet alueella toistensa välittömässä läheisyydessä jo kaksi kuukautta. Tilanteen eskaloitumista voidaan pitää yhtä vakavana kuin viime viikkojen Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välistä uhkailua, sillä sekä Kiinalla että Intialla on mittavat ydinasearsenaalit.


USA:n puolustusministeri varoitti Pohjois-Koreaa vakavista sotilaallisista seuraamuksista iltalehti 22:09 17.08

Yhdysvaltain puolustusministeriJames Mattis varoitti torstaina Pohjois-Koreaa sotilaallisista seurauksista, jos maa hyökkää Yhdysvaltojen tai sen liittolaisten kimppuun. Valkoisen talon päästrategi Steve Bannon oli sanonut keskiviikkona, että Pohjois-Korean tilanteeseen ei ole sotilaallista ratkaisua. Mattis kuitenkin vakuutti, että Yhdysvallat ja liittolaiset ovat valmiina. - Läheisessä yhteistyössä liittolaistemme kanssa tiedossa on vakavia sotilaallisia seuraamuksia, jos Pohjois-Korea aloittaa vihamieliset toimet, Mattis sanoi tavattuaan Japanin puolustusministerin.


Valkoisen talon päästrategi Bannon kertoi ajavansa USA:n kauppasotaa Kiinan kanssa iltalehti 18:03 17.08

Valkoisen talon päästrategin Steve Bannonin mukaan Yhdysvallat on kauppasodassa Kiinan kanssa. Siihen verrattuna vastakkainasettelu Pohjois-Korean kanssa on vain sivujuonne, hän sanoo. Bannon antoi haastattelun vasemmistolaisena pidetylle American Prospect -sivustolle.


Kuvat: Kim Jong-unin eteen laskettiin sotahuoneessa Tyynenmeren kartta – vihjataanko siinä tarkoituksella Pohjois-Korean suunnitelmasta? iltasanomat 15:25 17.08

Rex Tillerson: Olemme edelleen kiinnostuneita löytämään tien dialogiin.


Valkoisen talon päästrategisti Bannon: Äärioikeistolainen liike "ryhmä pellejä" iltalehti 10:08 17.08

Steve Bannonin mukaan Yhdysvallat on kauppasodassa Kiinan kanssa. Valkoisen talon päästrategistin Steve Bannonin mukaan Yhdysvallat on kauppasodassa Kiinan kanssa. Siihen verrattuna vastakkainasettelu Pohjois-Korean kanssa on vain sivujuonne, hän sanoo. Bannon antoi puhelinhaastattelun American Prospect -verkkosivuille, jota pidetään vasemmistolaisena.


Etelä-Korean presidentti: Korean niemimaalla ei syty sotaa iltalehti 06:29 17.08

Etelä-Korean presidentti painottaa, että Korean niemimaalla ei tule olemaan sotaa. Presidentti Moon Jae-In sanoo, että Etelä-Korean kansalaiset ovat työskennelleet hyvin ahkerasti rakentaakseen maan uudelleen Korean sodan jälkeen. Hän sanoo estävänsä sodan kaikin mahdollisin keinoin. Jännitteet Koreoiden välillä ovat kasvaneet Pohjois-Korean ydinaseohjelman takia. Pohjois-Korea on muun muassa ilmoittanut suunnittelevansa iskua Tyynellämerellä sijaitsevalle Guamin saarelle, jossa sijaitsee Yhdysvaltain sotilastukikohta.


Reuters: Pohjois-Korean uskotaan pystyvän tekemään itse moottorit ohjuksiinsa iltalehti 20:22 16.08

Pohjois-Korea pystyy todennäköisesti tuottamaan itse moottoreita ohjuksiinsa, kertovat uutistoimisto Reutersin yhdysvaltalaiset tiedustelulähteet. Niiden mukaan tiedustelutiedon perusteella maa ei olisi riippuvainen moottoreiden tuonnista. Lähteet eivät kertoneet yksityiskohtia arvion perusteista. New York Times uutisoi maanantaina, että Pohjois-Korea onnistui mannertenvälisessä ohjuskokeessa hankittuaan rakettimoottoreita laittomilta markkinoilta. Moottorien arveltiin olevan peräisin ukrainalaiselta tehtaalta.


Reuters: Pohjois-Korean uskotaan pystyvän tekemään itse moottorit ohjuksiinsa iltasanomat 20:10 16.08

Pohjois-Korea pystyy todennäköisesti tuottamaan itse moottoreita ohjuksiinsa, kertovat uutistoimisto Reutersin yhdysvaltalaiset tiedustelulähteet.


Trump kiittää Pohjois-Koreaa pidättäytymisestä ohjusiskusta iltalehti 15:17 16.08

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kiittelee Pohjois-Korean päätöstä pidättäytyä ohjushyökkäyksestä. Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kerrottiin aiemmin lykänneen ohjusiskua Guamin saarelle, jossa sijaitsee Yhdysvaltain sotilastukikohta. Trump kirjoittaa Twitterissä pitävänsä Kimin päätöstä hyvin viisaana. Hänen mukaansa vaihtoehto olisi ollut katastrofaalinen.


Vihanpidon historia: Korean sota raivosi 1950–1953 – Pohjoisen ja Etelän välillä ei vieläkään ole rauhaa iltasanomat 08:12 16.08

Korea jaettiin kahtia toisen maailmansodan jälkeen. Sen jälkeen niemimaa on näyttäytynyt suurvaltasuhteita kiristävänä soppana, johon oman mausteensa tuo Pohjois-Korean uhittelu ydinaseilla.


Ukrainan avaruusvirasto vahvisti: Pohjois-Korean mannertenvälisten ohjusten rakettimoottorit peräisin Ukrainasta iltasanomat 20:57 15.08

Moottoreita valmistettiin yhteensä 233 kappaletta.


Ukrainan avaruusvirasto: Pohjois-Korean käyttämiä rakettimoottoreita valmistettiin Venäjälle iltalehti 20:25 15.08

Ukrainan avaruusviraston virkaatekevän johtajan Juri Radtshenkon mukaan rakettimoottorit, joita Pohjois-Korean kerrotaan käyttäneen ohjuksissaan, oli valmistettu Ukrainassa. Ne oli kuitenkin tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan Venäjälle toimitettavissa avaruusraketeissa. Aiemmin Ukrainan turvallisuus- ja puolustusneuvoston edustaja Oleksandr Turtshinov kielsi, että Ukraina olisi koskaan toimittanut Pohjois-Korealle ohjusteknologiaa tai rakettimoottoreita. Asiasta kertoi New York Times.


Pohjois-Korean iskusuunnitelma Guamiin valmistui, mutta Kim Jong-un ei antanut tulikäskyä ainakaan heti – ”Aion katsella epätoivoisessa tilanteessa kärvisteleviä jenkkejä vielä hetken” hs 16:30 15.08


USA:n ja P-Korean nokittelussa katastrofin vaara - maailma ollut kuilun partaalla aiemminkin iltalehti 15:22 15.08

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean ydinasenokittelun yhteydessä on muistutettu kohtalokkaiden väärinkäsitysten vaarasta. Kylmän sodan päiviltä löytyy varoittavia esimerkkejä. Muutama tunnettu läheltä piti -tapaus: 1962 Kuuban kriisin pyörteissä Yhdysvaltain laivasto havaitsee Neuvostoliiton B-59-sukellusveneen Karibianmerellä. Lähelle pudotetaan harjoitussyvyyspommeja. B-59 sukeltaa syvemmälle, jolloin yhteys Moskovaan katkeaa.


NYT: Pohjois-Korean onnistuneiden ohjuskokeiden takana saattaa olla Ukrainasta saatu apu iltasanomat 09:20 15.08

Pohjois-Korea on hankkinut laittomasti rakettimoottoreita ukrainalaiselta tehtaalta, väitetään maanantaina julkistetussa raportissa.


Pohjois-Korea julkisti kuvia: Armeijan upseerit esittelivät Kim Jong-unille iskusuunnitelmaa – ”Tutki sitä pitkään” iltasanomat 06:08 15.08

Pohjois-Korean johtaja ei tehnyt heti päätöstä, toteutetaanko ohjuslaukaisusuunnitelma.


Japanilaisministeri: Pohjois-Korean aiheuttama uhka on astunut uuteen vaiheeseen iltasanomat 05:14 15.08

Toshimitsu Motegin mukaan Japani haluaa tehdä töitä muun muassa Yhdysvaltojen kanssa.


Uutiset